Madagascar, juni-juli 2001

— solformørkelse, natur og kultur

Dansk Naturhistorisk forenings medlemmer inviteres på rejse til Madagascar i sommeren 2001, arrangeret af rejsebureauet Travel Life.

Den totale solformørkelse i år 2001 kan iagttages mange steder i det sydlige Afrika, men ét af de bedste steder er et område på det sydlige Madagascar. Her er der optimale chancer for, at der er skyfrit under solformørkelsen. I modsætning til flere andre afrikanske lande, hvorfra solformørkelsen kan iagt­tages, er Madagascars politisk stabile styre og venlige befolkning med til at sikre en god og afslap­pet oplevelse af dette helt usædvanlige naturfænomen.

Madagascar er verdens fjerdestørste ø, og har virkelig noget at byde på — der er regnskove, klippe­massiver, frodigt højland, halvørkener og et helt specielt plante- og dyreliv. 85 % af planterne findes kun på Madagascar, og blandt dyrene er der også flere grupper, som er helt unikke for øen. Det gælder for eksempel lemurerne, en gruppe af halvaber.

Også kulturelt er Madagascar i særklasse. Kulturen er en blanding af indonesiske, afrikanske og arabiske elementer og også franske, da øen var fransk koloni fra 1896 til 1960. Den franske påvirkning mærkes ikke mindst i gastronomien, som adskillige steder er helt i top.

Rejseledere
Leif Schack-Nielsen
Biolog med speciale i naturformidling. Tidligere ansat som leder af Zoologisk Museums skoletjeneste. Arbejder nu som konsulent med at skrive, fotografere og lave udstillinger. Forfatter til flere rejse­guider og bøger om natur og miljø. Formand for Biologforbundet.

Jytte Arnfred Larsen
Lektor, cand. mag. i fransk og tysk. Har skrevet lærebøger bl.a. om Madagascar. Foretaget mange fjern­rejser med henblik på at komme tæt på folks hverdag og levevilkår. Indgående kendskab til Mada­gascar.

Dag-til-dag program
Dag 1. Lørdag d. 16. juni
Afrejse fra København. Ankomst til Antananarivo hen på aftenen.

Dag 2. Søndag d. 17. juni
Sightseeing i Antananarivo. Vi besøger blandt andet det nu nedbrændte dronnningeslot, som knejser højt over byen, og hvorfra der en fantastisk udsigt over alle de mindre høje, som hovedstaden er bygget på. Senere på dagen mulighed for at gå rundt på egen hånd i Antananarivos centrum.

Dag 3. Mandag d. 18. juni
Vi kører i bus sydpå gennem Madagascars højland og oplever det typiske madagassiske landskab med rismarker, lerklinede huse og gravkamre. Der stoppes adskillige gange undervejs for at få et indblik i befolkningens arbejde og hverdag. Om eftermiddagen besøger vi den smukke kratersø Lac Tritiva nær Antsirabe. Sidst på dagen indkvarteres vi på det charmerende gamle kurhotel i Antsirabe.

Dag 4. Tirsdag d. 19. juni
Vi fortsætter mod byen Ambositra, som er kendt for sine træskærerarbejder og mange kirker og klostre. Efter et ophold her går turen videre gennem et af Madagascars væsentligste landbrugsområder til landets næststørste by Fianarantsoa.

Dag 5. Onsdag d. 20. juni
Turen fortsætter nu gennem Madagascars vigtigste vindistrikt, og der bliver også lejlighed til et kig indenfor på en vingård. Vejen fortsætter gennem et mindre bjergområde til Ambalavao, hvor vi ser lidt på byen og dens kendte papirfabrik, som fremstiller det arabisk inspirerede antemorapapir. Ambalavao er center for handel med zebuokser, og på vejen videre sydpå møder vi sikkert store flokke af disse, som drives til byens kvægmarked. Efter en strækning over en stor slette når vi frem til Isalobjergene, som rejser sig stejlt op i landskabet.

Dag 6. Torsdag d. 21. juni
Om formiddagen går vi en tur ind i Isalobjergene og oplever stilheden og de smukke kalkstens­formationer. Flere steder har lokalbefolkningen anbragt deres døde i kister, som står på klippehylder højt oppe over stierne. Om eftermiddagen kører vi ud til et godt observationspunkt, hvorfra vi skal iagttage den totale solformørkelse, som er ét af Madagascarturens højdepunkter. Folk, der har oplevet en total solformørkelse, er ikke bange for at karakterisere den som en ”overjordisk oplevelse”.

Dag 7. Fredag d. 22. juni
Vi forlader nu Isalobjergene, og landskabet bliver hurtigt mere tørt. Undervejs passerer vi en stor pionérby, som for nylig er skudt op af intetheden, fordi man har fundet safirer i et flodleje. Store baobabtræer begynder at dukke op i landskabet, og landsbyerne og befolkningen er helt anderledes, end hvad vi hidtil har set. Også gravene er anderledes, og vi får lejlighed til at se nærmere på sydens interessante skik med at skildre de afdødes liv i en slags tegneserie på gravens mure. Overnatning i Tulear som er provinshovedstad for det sydvestlige Madagascar.

Dag 8. Lørdag d. 23. juni
Hele dagen er til fri disposition i Tulear. Her er der mulighed for at opleve den afslappede stemning, at gå på markedet, køre i pousse-pousse, den madagassiske udgave af Østens rickshaw, eller gå på jagt efter lokale træskærerarbejder.

Dag 9. Søndag d. 24. juni
Turen går nu op nord for Tulear ad en mindre vej gennem fiskerlandsbyer og forbi mangroveområder til Ifaty, hvor vi indkvarteres i charmerende hytter ved stranden. Herfra er der mulighed for at bade og snorkle, og der kan eventuelt arrangeres en snorkle/dykketur til koralrevet, som ligger ud for kysten. Om eftermiddagen går vi en tur ind i den særprægede torneskov i baglandet.

Dag 10. Mandag d. 25. juni
Dagen er til fri disposition, men om eftermiddagen arrangeres der endnu en tur ind i torneskoven, hvor vi ser på tykke baobabtræer og de helt specielle tornede planter, som findes i mængder her. Måske er vi heldige at finde en mile, hvor man brænder trækul, eller en huggeplads hvor man er ved at fremstille en udliggerkano efter århundredgammel model.

Dag 11. Tirsdag d. 26. juni
Vi kører ind til Tulear og tager flyet til Fort Dauphin på Madagascars sydøstlige hjørne. Herfra kører vi vestpå og passerer igennem enorme plantager af sisalagaver. Vi kommer nu til det verdenskendte privatejede reservat Berenty, som ligger i en dejlig skov ved en stor flod.

Dag 12. Onsdag d. 27. juni
Hele dagen er til rådighed i Berenty. Der bliver mulighed for at gå både i samlet flok med guide og at gå omkring selv og se de mange lemurer, som kan følges på få meters afstand, kattaer som i karakteristiske stillinger tager solbad på stierne, og sifakaer som springer fjedrende hen over jorden og derpå kaster sig op i træerne.

Dag 13. Torsdag d. 28. juni
Endnu en dag med mulighed for at se på lemurer. Men der er også spændende fugle, for eksempel kæmpe-silkegøgen, som tilhører en fuglegruppe, der er helt speciel for Madagascar. Om aftenen går vi en tur med lommelygter i den nærliggende torneskov, og her er der gode muligheder for at se nataktive muselemurer og væsellemurer.

Dag 14. Fredag d. 29. juni
Turen går nu tilbage til Fort Dauphin, hvorfra vi flyver til Antannarivo.

Dag 15. Lørdag d. 30. juni
Bussen kører os fra Antananarivo mod øst til Madagascars regnskovsområde. Om eftermiddagen går vi en tur i landsbyen Andasibe, som ligger lige ved siden af reservatet Perinet. Her får vi et godt ind­tryk af livet i en madagassisk landsby. Om aftenen skal vi på endnu en tur med lommelygter. Den­ne gang gælder også muselemurer, men desuden kamæleoner som er lette at finde i lygternes skær.

Dag 16. Søndag d. 1. juli
Tidligt om morgenen kan man høre de høje skrig fra indrien — den største af lemurerne. Først på formiddagen går vi ud i reservatet, hvor der er usædvanlig gode muligheder for at iagttage indrierne på nært hold. Men der er også gode chancer for at se andre lemurarter og ikke mindst adskillige af Mada­gascars specielle fuglearter. Om eftermiddagen kører vi tilbage til Antananarivo og tager derefter midnatsflyet til Europa.

Dag 17. Mandag d. 2. juli
Ankomst til København.

Pris: Kr. 28.900

Tilmelding: Senest 1. november 2000 (anvend venligst blanketten fra første mødeindkaldelse i efteråret 2000)

Prisen synes umiddelbar høj, men det er der mindst tre grunde til: Flypriserne er meget høje, da der ingen konkurrence er på Madagascar, priserne er skruet op på grund af solformørkelsen og dollar­kursen er høj.

Solformørkelsen bliver et stort tilløbsstykke, og hotelkapaciteten på Madagascar er begrænset. Derfor er det ikke muligt at få eneværelse på denne tur.

Prisen inkluderer: Fly, landarrangement, overnatninger med halvpension (middag).

Prisen inkluderer ikke: Drikkevarer, drikkepenge og udgifter til visum.