Daniel Frederik Eschricht (1798 – 1863): Hvalerne i Verden og meget mere
Cand. scient. PhD Carl Christian Kinze, Frederiksberg
Den 22. Februar 2013 er det præcis 150 år siden Daniel Frederik Eschricht, en af Danmarks store zoologer, døde. Denne dag højtide-ligholdes ved et foredrag om manden der i 1833 var initiativtager til stiftelsen af Dansk Naturhistorisk Forening, der i 2013 altså fylder 180 år.
Det har heddet sig at Eschricht døde under en “spadseretur”. Sådan stod det i hvert fald i de samtidige nekrologer og senere biografier. Men Eschricht var til det sidste en gesjæftig mand. Han forlod sit hjem i Badstuestræde klokken tre om eftermiddagen for først at tilse en just færdiggjort tavle til en ny publikation hos en kunstner. Herpå var han på sygebesøg hos en universitetskollega og dernæst havde han en aftale med bademesteren på Søbadeanstalten Rysen-steen, der dengang lå ved Knippelsbro. På sin videre færd langs Filosofgangen, der lå mellem Langebro og Vesterport, kollapsede han pludseligt. Da var klokken kun lige blevet 17.
I dag ved kun de færreste uden for naturhistoriske kredse hvem Eschricht var, men tidligere var han meget berømt, også uden for rigets grænser. Eschricht var formelt set læge af uddannelse og tjente også mange meritter på det medicinske felt, men blandt zoologer er han i nutiden først og fremmest kendt for sine undersøgelser af hvaldyrene og sit zootomisk-physiologiske museum. Han var blandt de første og førende i Verden, der beskæftigede sig med hvaldyrene og aflagde hertil en af datidens største samlinger af hvalskeletter og præparater, hvoraf mange den dag i dag findes på Zoologisk Museum. Men Eschricht var også aktiv på en lang række andre områder, som også vil blive berørt under foredraget.
Efter foredraget vil der blive arrangeret en rundvisning i Zoologisk Museums hvalkælder.