Verdens almindeligste dyr: Copepoders kvantitative naturhistorie

Prof. Thomas Kiørboe (Centre for Ocean Life, DTU Aqua)

Copepoder anses for at være de mest almindelige flercellede dyr på kloden og i foredraget vil jeg undersøge baggrunden for de pelagiske vandloppers evolutionære succes. Hvordan har de løst de tre fundamentale Darwinistiske missioner som alle organismer er oppe imod?: at æde, overleve og forplante sig.

Hvordan kan en copepod dagligt afsøge et vandvolumen der er 1 million gange dens eget kropsvolumen for mikroskopiske fødepartikler? Hvad er effekten af at vand på copepodskala virker så tykt som sirup? Hvordan undgår en copepod i sin søgen efter føde selv at blive ædt? Og hvordan finder hanner og hunner hinanden i en stor 3-dimensionel verden?

Jeg vil ved hjælp af videoobservationer, animationer og simple hydrodynamiske betragtninger beskrive hvordan copepoder har løst de tre opgaver. Optimering af konflikter mellem den samtidige løsning af de tre missioner leder til forudsigelser af optimal adfærd. Jeg vil afslutningsvis demonstrere hvordan en kvantitativ beskrivelse af organismernes naturhistorie kan udnyttes til at udvikle en ny generation af trækbaserede modeller af marine økosystemer.

Maybe the strongest and fastest in the world

Kontakt: Thomas Kiørboe - tk@aqua.dtu.dk