Mitternes verden - Epidemiologiske studier
Ph.d.-studerende Carsten Kirkeby Veterinærinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
De fleste danskere er blevet bidt af en mitte på et eller andet tidspunkt, oftest uden at vide det. Mitter er dem vi kender fra Sverige som ”knott”, der optræder i uhyrlige antal om sommeren. Men vi har faktisk omkring 40 arter af mitter i Danmark, og de findes overalt i landet. De bider både dyr og mennesker, og kan opleves i enorme mængder om aftenen når de går på vingerne. For eksempel er der fanget ca. 20.000 mitter på én nat, i en enkelt fælde som stod tæt ved en kostald i Nordsjælland.
Mitter kan potentielt overføre både parasitter og virus til sine værter. Bl.a. kan de overføre bluetongue virus, som angriber drøvtygger som får, geder og kvæg. Tidligere har vi ikke haft udbrud af mittebårne sygdomme i Nordeuropa. I 2006 brød bluetongue virus pludselig ud i Holland og Belgien, og det fik enorme økonomiske konsekvenser for landbruget. Sygdommen bredte sig til de omkringliggende lande og blev konstateret i Danmark i 2007 og 2008, og fortsatte helt op til Sverige og Norge i 2009. Man fandt ud af at sygdommen spredte sig via de arter af mitter som er mest almindelige i Nordeuropa, og dermed gik startskuddet for en stor mængde forskningsprojekter.
Jeg vil i dette foredrag fortælle om egne og andres forskning omkring mitter og bluetongue. I forbindelse med mit ph.d.-studie, har jeg de sidste fire somre arbejdet med mitter i felten i Danmark og vil demonstrere fangstmetoder, eksperimentelle opstillinger, analytiske overvejelser og metoder der bruges til at analysere de indsamlede data.
Kontakt: Carsten Kirkeby
Tid og sted
Foredraget finder sted torsdag d. 22. marts kl. 19.30, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø (Auditorium 1)