Er der forskel i antallet af hjerneceller på mænd og kvinder og hvad sker der når vi bliver syge eller gamle?

Professor Bente Pakkenberg, Forskningslaboratoriet for Stereologi og Neurovidenskab, Bispebjerg Hospital

Vi ved, at hjernen er et dynamisk organ, der forandres både funktionelt og strukturelt livet igennem. Forandringerne er et resultat af samspillet mellem individets aktiviteter, interaktioner og oplevelser. Det må dog antages, at selve antallet af nerveceller i hjernebarken ikke kan øges, men må forblive konstant eller falde.

Man har længe vidst at mænds hjerner gennemsnitligt vejer ca. 150 gram mere end kvinders og vi ved nu, at mænd har fire milliarder flere nerveceller i hjernebarken end kvinder men vi kender ikke årsagen til denne kønsforskel. Vi ved heller ikke, hvad mændene ”bruger” de flere nerveceller til, men forskellen er overraskende stor i sammenligning med andre kønsforskelle. Er det så en fordel at have mange hjerneceller? Og hvori består i givet fald fordelen – hvordan kommer den til udtryk i færdigheder og konkret adfærd? Det er der ingen der ved.

For nuværende må vi nøjes med at konstatere, at der eksisterer betydelige kvantitative kønsforskelle (se figur), og at disse forskelle med stor sandsynlighed er relateret til funktion. Én af fremtidens udfordringer bliver at finde ud af hvordan.

Kontakt: Bente Pakkenberg