Snegle og parasitter

Molekylære undersøgelser af ferskvandslungesnegle


Forskningslektor Aslak Jørgensen, Statens Naturhistoriske Museum, KU

Bløddyr er den største marine dyrerække (85.000 arter) og besidder en utrolig diversitet i kropsbygning. Mangfoldigheden spænder fra ormebløddyr og skallus til urbløddyr, snegle, blæksprutter, muslinger og søtænder. Mit foredrag vil fokusere på lungesneglegruppen Hygrophila der er udbredt i ferske vande fra tempererede (enkelte arktiske arter) til tropiske klimazoner. De ca. 500 arter er fordelt på syv familier der repræsenterer alle ferskvandslungesnegle.

Især familierne Planorbidae (Skivesnegle) og Lymnaeidae (Mosesnegle) er forholdsvis velundersøgte da de indeholder arter der er mellemværter for kommercielt vigtige parasitter der inficerer både mennesker og husdyr. De vigtigste parasitter er trematodeslægterne Schistosoma og Fasciola. Schistosoma forårsager sneglefeber og er verdens næstmest skadende parasitsygdom målt på tabte mandeår (DALY; disability adjusted life years) kun overgået af malaria. Mellemværtssneglene for Schistosoma i Afrika tilhører skivesnegleslægterne Biomphalaria og Bulinus, og selvom disse snegleslægters slægtskabsforhold er velundersøgt er artsbestemmelsen ofte problematisk.

Sneglebekæmpelse er dyrt, skadeligt for miljøet, har ringe effekt over længere perioder i større søer, og da ikke alle arter af Biomphalaria og Bulinus er mellemværter for parasitter kan det være vigtigt at få artsbestemt de lokale snegle i tropisk Afrika og Sydamerika. Molekylære metoder, bl.a. ’DNA barcoding’ og ’compensatory base changes’, er taget i brug til identifikation, men den praktiske anvendelse af disse metoder er reduceret pga. en begrænset ’taxon sampling’, nærtbeslægtede søsterarter (polyploide arter) og kryptiske artskomplekser.

Ferskvandslungesneglenes nærmeste slægtninge lever marint i tidevandszonen eller i brakvandshabitater. Undersøgelser af genarrangementet og nukleotidrækkefølgen i mitogenomet skal blandt andet belyse skalevolutionen hos ferskvandslungesneglene (rund, højspiret, tallerkenformet og hueformet; se nedenstående figur).


Kontakt: Aslak Jørgensen