Den 3. danske Pamir-ekspedition:
Etnobotaniske studier i
Afghanistans Wakhan-korridor
Kurator Jens Soelberg, Naturmedicinsk Museum, Farmaceutisk Fakultet, KU
De to første Pamir-ekspeditioner i 1896/97 og 1898/99, ledet af premiereløjtnant Ole Olufsen, var opdagelsesrejser ind i ukendt land. De resulterede blandt andet i de første kort over Wakhan-dalen samt en mængde nye beskrivelser af centralasiatiske plantearter og folkeslag. I dag, 112 år efter den sidste ekspedition, er den godt 400 km lange afghanske Wakhan-korridor mellem Tajikistan og Pakistan stadig en gråhvid plet på landkortet.
I sommeren 2010 drog jeg med tre heste, en tolk og to hjælpere gennem Wakhan, Store og Lille Pamir for at besøge de to folkeslag, de kirgiziske nomader og de indoeuropæiske wakhier, med det formål at beskrive disse folks plantekendskab og -brug, beskrive floraen i og besøge og verificere udspringet af Amu Darya, den tidligere Oxus-flod. Jeg satte ud fra Iskashim og fik de godt titusind tilbageværende wakhier i tale, for at dokumentere deres plantebrug og plantenavne, med særlig henblik på medicinplanter, og for senere at kunne lave en bog om planterne til skolerne som i disse år bygges i denne ellers glemte del af verden.
Turen gik videre fra Wakhans over høje bjergpas til Lille Pamir bla. med brug af yakokser. Her lever kirgizerne, centralasiens sidste ægte nomadefolk, med deres flokke af fedthalefår, yakokser og baktriske kameler. Meget lidt vides om disse nomader, og endnu mindre om deres anvendelse og opfattelse af naturen. Senere kunne jeg dokumentere, I bunden af den ukendte Waghjir-dal, hvor et gammelt Silkevejspas leder ind i Kina. Jeg dokumenterede hvor floden Amu Darya begynder sit løb mod Aralsøen; fra to huler i en gletscher. Med hjælp fra dansk militær lykkedes det at bringe planteindsamlingerne sikkert hjem til bestemmelse i København.
Efter foredraget vil Jens Soelberg vise rundt I det nyåbnede Naturmedicinsk Museum tværs over gaden på farmaceutisk fakultet. Museet er et skatkammer af planter og plante- og dyreprodukter fra hele verden, der anvendes til medicin, gift, rusmidler, kosmetik, farvning. Museet udstiller danske folkemedicinplanter og forklarer om deres virkning. Desuden viser museet hvordan der i dag udvikles moderne medicin fra naturen.
Kontakt: Jens Soelberg
Torsdag d. 17. marts kl. 19.30, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13 (Auditorium 1)