Konservering af hvaler
Konservator Abdi Hedayath, Statens Naturhistoriske Museum, KU
En af Verdens fineste hvalsamlinger er i dag bevaret på Statens Naturhistoriske Museums magasiner og indeholder skeletter af næsten halvdelen af de 90 kendte hvalarter. Samlingen blev grundlagt i 1800-tallets første årtier og udvides stadig, idet skeletterne af hvaler, der strander på danske kyster, præpareres af museets konservatorer og sikres en plads i den store samling.
Det er sjældent, at der skal konserveres mere end ét stort skelet ad gangen. I 2010 kom museets konservatorer dog på overarbejde, da museet fik mulighed for at sikre et skelet af en grønlandshval på 16,4 meter samt et skelet af en finhval på 17,6 meter.
Foredraget bringer tilhørerne igennem skeletteringen af de to hvaler, begyndende med parteringen af de friske hvaler, den efterfølgende rengøring i 100 ton elefantlort, hvor der pludselig dukkede en afsikret og fuldt ladet harpungranat op, og endelig fortælles der om den afsluttende fase, hvor de enorme knogler affedtes og bleges, i en meget stor gryde.
Efter foredraget vil der være en rundvisning i dele af hvalsamlingen, hvor vi ser nærmere på nogle af de store bardehvaler, heriblandt et komplet skelet af en blåhval på 24,5 meter.
Torsdag d. 17. februar kl. 19.30, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13 (Auditorium 1)