Meteoritter og Solsystemets oprindelse

Lektor Henning Haack, Statens Naturhistoriske Museum, KU

Klokken 20:09 den 17/1 2009 ramte et tonstungt klippestykke atmosfæren over Østersøen med en hastighed på ikke mindre end 28,5 km/s. Den resulterende ildkugle kunne ses op til 900 km væk og udløste voldsomme overlydsbrag over Lolland. Det er kun fundet 26 g af klippestykket men det har vist sig at være den mest interessante meteorit i Danmark til dato. Ved at studere den kan vi lære nyt om hvordan Solsystemet blev til.

Vores eget Solsystem er det eneste sted i Universet hvor vi med sikkerhed ved at der findes liv. Det store spørgsmål er om det er et enestående fænomen? Kan vi finde andre steder hvor betingelserne for liv er til stede? Hvis betingelserne er til stede vil der så opstå liv?

Henning Haack vil fortælle om det billede vi kan tegne af vores eget Solsystems oprindelse ved at se på meteoritter og ved at kikke på de steder i vores galakse, hvor der dannes Solsystemer i dag. Ved at kombinere data fra bl.a. astronomi og geologi kan vi i dag komme med et temmelig detaljeret bud på hvordan Solsystemet blev skabt.

Kontakt: Henning Haack