Fjerede, farvede, fossile fugle, formidable forløbere og fodspor fra fjern fortid i Kina og Danmark

Dinosaurer, flyveøgler og fugle fra Tidlig Kridt

Niels Bonde (emeritus, Inst. Geografi & Geologi, KU)

NØ-Kinas sø-aflejringer fra Tidlig Kridt (ca. 125 mill år) er berømte p.g.a. deres indhold af både dinosaurer og fugle med fjer bevaret på lemmer og krop. De pågældende søaflejringer er enormt tykke, nogle steder over 6 km, dog sådan at den største tykkelse er lavadækker fra nærliggende vulkaner, så der er også askelag i sedimenterne, som kan absolut dateres. Aflejringerne strækker sig 800 km og udgraves af lokale folk og små og store, lokale museer, der er skudt op de seneste 10 år.

De første fjerede fugle og dinosaurer blev fundet i 1990-erne og siden er de myldret frem fra diverse faunaer inkl. de såkaldte ’Jehol biota’ fra Tidlig Kridt. Bemærkelsesværdigt er også, at der er fundet små hårede pattedyr, bla. de ældste placentaler (lige indtil for nyligt) og de ældste pungdyr, samt andre tidlige pattedyrgrupper. Dertil er der mange flyveøgler, nogle af disse også med primitive, dunlignende fjer. Der er altså en stor diversitet af især små dinosaurer, flyveøgler og diverse stadier af primitive fugle ofte i forbløffende bevaringstilstand. Men der også store, komplette dinosaurer i nogle af lagene, og en 5-6 m therezinosaur har også fjertjavser lige som en lille primitiv tyrannosaur og på det seneste også små ornithischier (planteæder-gruppen).

Faunaerne opregnes oftest som tre successive stadier i tilsvarende formationer, og det er i den midterste og tykkeste Yixian Formation (2-5 km), jeg sammen med Eliza Estrup har søgt efter fjerede kræ (uden at finde dem) ved et lille museum og dinosaurpark nær Yixian i Liaoning. Men hun havde i sommerens løb afdækket en spændende flade med store dinosaur fodspor (se billede), nogle af ganske mærkelig og problematisk facon, som vi nu beskriver. Fodspor er aldrig tidligere fundet i formationen, men faktisk er der fundet hele iguanodonter på 5-6 m i lag bare ca. 10 m dybere (grunden til at museet blev lagt lige dér i 2005), og museet i Yixian viste sig at have ’ukendte’ skeletrester af store sauropoder (langhalse). Foredraget viser nogle af de mange berømte fossiler fra regionen og deres rekonstruktioner, som ofte er meget fantasifulde. Og der bliver lavet en sammenligning med de meget mere beskedne danske fund, kun tænder og fodspor, fra det allertidligste Kridt ca 20 mill år ældre. Blandt disse små ’raptorer’ (dromaeosaurer) er der nemlig grund til at forvente også flyvende former – om de så også har ’bag-vinger’ som nogle Microraptor fra Kina forbliver gætværk.

Kontakt: Niels Bonde