Evolutionen af højt blodtryk hos hvirveldyrene
Professor Tobias Wang Biologisk Institut, Århus Universitet
Hjertet og kredsløbet varetager transporten af ilt, CO2 og næringsstoffer hos alle hvirveldyr, og kredsløbets anatomi afspejler en progressiv udvikling i takt med evolutionen af luftånding og endotermi. Udviklingen af lunger for gasudveksling indebar således en separat blodgennemstrømning af lungerne, hvor hjertet samtidig udviklede en funktionel adskillelse af det iltrige blod fra lungerne og det iltfattige blod fra kroppen. Den senere udvikling af endotermi indebar en kraftig stofskiftestigning med et forøget behov for effektiv ilttransport.
Den uafhængige udvikling af endotermi hos fugle og pattedyr har således resulteret i en næsten identisk hjertestruktur med en komplet anatomisk opdeling af hjertets ventrikel, således at blodtrykket i kroppens kredsløb kan være meget højere end blodtrykket i lungerne. Krybdyrene, som gav ophav til både pattedyr og fugle, spiller dermed en central rolle i forståelsen af hjertets udvikling, og der er en vis ironi i at forhøjet blodtryk nu er blevet en folkesygdom i den vestlige verden og afstedkommer mange dødsfald og følgesygdomme. I denne forbindelse har vi interesseret os for kredsløbet hos dyr med meget højere blodtryk end mennesket, såsom giraffer.
Efter en generel præsentation af hvirveldyrhjertets evolution og funktion, vil foredraget indeholde en detaljeret gennemgang af kredsløbet hos padder og krybdyr med hovedvægt på de funktionelle egenskaber. Derefter vil giraffens kredsløbsfysiologi beskrives med særlig henblik på hvordan dette fantastiske dyr undgår at beskadige blodkarrene i hjernen når den sænker hovedet for at drikke.
Kontakt: Tobias Wang
Torsdag d. 18. marts kl. 19.30, Biologisk Institut, Universitetsparken 15, 2100 KBH Ø (Auditorium A)