Saltvandsfisk Atlas

Lektor Peter Rask Møller, Statens Naturhistoriske Museum, KU

Der er i disse år meget fokus på klimaændringernes indflydelse på den danske natur, herunder hvorledes opvarmning påvirker og vil påvirke vor fiskefauna. Kombineret med et intensivt fiskeri, vil varmere vand uvægerligt medføre store ændringer i blandt andet fiskearternes udbredelse og forekomst. For at kunne måle disse ændringer er det er vigtigt at få etableret en basisviden, således at udviklingen i saltvandsfiskefaunaen fremover bedre kan beskrives og forudsiges.

Fra 2009-2013 vil forskere fra Statens Naturhistoriske Museum (KU), DTU-Aqua og Krog Consult opbygge et Atlas over udbredelsen af de godt 200 saltvandsfiskearter i danske farvande. Atlasset, det er finansieret af Aage V. Jensens Fonde, samler data fra fiskeriundersøgelser, fangstdata fra erhvervsfiskere, videnskabelige samlinger, samt oplysninger fra sportsfiskere, dykkere m.fl., samt egne undersøgelser. Projektet støtter også op om kampagner til bevarelse af truede arter som f.eks. den europæiske stør Acipenser sturio. Et lignende projekt om danske ferskvandsfisk er netop afsluttet, og resultaterne herfra er under bearbejdelse. Tilsammen vil de to projekter give et komplet billede af den danske fiskefauna.

Vi vil gerne opfordre alle til at deltage i projektet ved at indsende oplysninger om observationer af fisk i brak- og saltvand. Ingen fisk er bedre end andre og så alt fra kutlinger til rødspætter er relevante. Kontakt projektets daglige leder Henrik Carl på fiskeatlas-sekretariatet, tlf. 35321124 el. email: info@fiskeatlas.dk

I foredraget præsenterer vi de første resultater af projektet. Selvom projektet er i den indledende fase, ser det ud til at det vil kunne komme til at svare på mange spørgsmål – f.x. hvor mange klumpfisk er der registeret i Danmark?; Hvor langt har den invasive sortmundende kutling bredt sig?: Hvilken metode er den mest effektive til at registrere arterne på lavt vand? Osv…

Kontakt: Peter Rask Møller