De moderne fugle (Neornithes):
oprindelse, tidlige udvikling og radiation

Postdoc Bent Lindow, Statens Naturhistoriske Museum, KU

I de seneste år har de ”moderne” fugles (Neornithes) tidligste udvikling været genstand for intense molekylære og palæontologiske undersøgelser. Forskningen har især koncentreret sig om emner såsom gruppens overordnede oprindelse; slægtskabet mellem de forskellige ordener indenfor Neornithes; samt tidspunktet og mønsteret for de forskellige radiationer indenfor gruppen. Molekylære studier har længe indikeret at gruppens oprindelse skal findes i Kridttiden. Det er for nyligt er bekræftet af en 66 millioner år gammel fossil andefugl fra Antarktis.

Samtidigt er kombinerede molekylære slægtskabsanalyser for første gang blevet kalibreret tidsmæssigt mod taksonomisk velbestemte fossiler. De eksakte tidspunkter for oprindelsen og radiationen af de forskellige grupper er stadig grundlag for megen debat, men et overordnet mønster er begyndt at vise sig:

1) Opsplitning mellem Palaeognathae og Neognathae for omkring 100 millioner år siden.
2) Udskilning af Hønsefugle, Andefugle og de uddøde Bentandede fugle fra Neognathae for omkring 95 til 90 millioner år siden.
3) En tidlig diversifikation indenfor Neoaves for mellem 75 og 65 millioner år siden.
4) Hovedradiationen indenfor Neoaves omkring eller umiddelbart efter den store K/Tmasseuddøen for 65 millioner år siden.

Det faktum at indtil flere udviklingslinjer af moderne fugle overlevede den store masseuddøen for 65 millioner år siden, og måske endda begyndte at mangfoldiggøre sig inden da eller under, stiller flere kritiske spørgsmål til nuværende hypoteser om denne.

Foredraget opsummerer den nyeste viden om de moderne fugles oprindelse og slægtskabsforhold. Endvidere gennemgås flere af de tidligste kendte fossile repræsentanter for moderne grupper af fugle, der blandt andet kendes fra det 54 millioner år gamle Moler fra Limfjorden. OBS—der er generalforsamling kl. 19.00.

Kontakt: Bent Lindow