Dolkhaler: fortidsdyr med en usikker fremtid

Lektor Peter Funch og Professor Tobias Wang, Biologisk Institut, Århus Universitet

Dolkhaler er beslægtet med edderkopper og skorpioner, uden dog at ligne dem særlig meget. De lever i havet og har et hårdt skjold og en dolklignende hale. De er helt specielle dyr med en meget lang fortid; for nylig fandt man 445 millioner år gamle fossiler i Canada, som, vel at mærke, ligner de nulevende arter meget. Det tyder på, at dolkhalerne i deres morfologi, og muligvis også levevis, er mere eller mindre uforandrede. På trods af dolkhalernes utroligt lange historie er de fire nulevende arter, hvoraf tre lever i Sydøstasien og en i Nordamerika, i kraftig tilbagegang.

Dolkhaler er et vigtigt led i kystnære fødekæder på Nordamerikas østkyst, hvor fx deres æg spises af fugle. For mennesket har de en vis økonomisk betydning, da de dels fiskes til konsum, dels bruges som madding i fiskeriet, og ikke mindst fordi deres blod, som er blåt, bruges medicinsk til påvisning af bakterier. På grund af overudnyttelse af dem, og fordi man er i færd med at ødelægge deres gydeområder ved kystsikring o.l., er bestandene nu i så stor tilbagegang, at det er nødvendigt at undersøge om dolkhalerne er udryddelsestruede.

I tilknytning til Galathea 3 ekspeditionen har vi undersøgt økofysiologi, populationsstruktur og økologi hos dolkhaler langs den nordamerikanske østkyst og i Asien. Resultaterne fra undersøgelser vil kunne bruges i arbejdet med at bevare dyrene ved at udpege fremtidige beskyttede kyster og havområder.

Kontakt: Peter Funch - Tobias Wang