Livets anden oprindelse
Centerleder og professor Steen Rasmussen, Syddansk Universitet
Der er ikke enighed i videnskabelig kredse, om der eksisterer en skarp definition af liv. En operationel definition på minimalt liv består i et fysisk system, der vha. fri energi kan omdanne resurser til byggesten, gro og dele sig, samt undergå evolution. Denne vækst- og divisionsproces skal delvis kontrolleres af arvelig information, der kan ændre sig, og derved åbne op for selektion, som igen muliggør evolution.
Da liv er en fysisk proces, kan liv i princippet eksistere i forskellige materialer, og liv er derved ikke afgrænset til våde kulstofkemiske systemer, som vi kender fra biologien. Vi skal kort se på liv i forskellige medier, som stadig er et kontroversielt videnskabeligt emne. Der er flere måder at skabe minimalt liv i kemiske systemer. Den ene, kaldet ”top down”, består i at simplificere bakterier ved at konstruere et minimalt genom. Den anden, kaldet ”bottom up”, består i at blande uorganiske og organiske komponenter, som vha. selvorganiserede processer kan samler sig til et simpelt levende system, ofte kaldet en protocelle. Vi gennemgår i lidt flere detaljer en protocelle, vi er i gang med at konstruere. Det består af et rutinium baseret stofskifte, en container der består af oliedråber eller sæbe membraner, og et informationens system baseret på XNA molekyler.
Vi kan vise protocelle resurseoptagelse, -vækst, - deling, -bevægelse, såvel som informations kontrolleret stofskifte produktion af protocelle containere. Protocellen er dog ikke levende med ovenstående definition, fordi den stadig mangler evnen til at replikere informationsmolekylerne.
Kontakt: Steen Rasmussen
Torsdag d. 11. november kl. 19.30, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13 (Auditorium 01)