Bialowieza-skoven og Biebza-floddalen

– på tur med DNF i noget af Europas flotteste natur


Formidler Jørn Madsen og formidler Peter Gravlund, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet

”En pludselig knasen af knækkende grene får os til at fare sammen. Et stort vildsvin kommer væltende ud af buskadset og efter hende, som perler på en snor, piler 7 små grislinger”.

Vi er i Bialowieza-skoven i det østlige Polen. Bialowieza er den sidste større oprindelige skov i Europa. Her kan man se en fantastisk divers skov med rigtigt mange træarter og et fantastisk dyreliv der indeholder f.eks. alle Europas spætter, vildsvin, los, ulv og europæisk bison, og at færdes her er som en rejse tilbage i tiden til Danmark for 5-6.000 år siden. Det var her uroksen havde sit sidste retræte og uddøde så sent som i 1627. Biebrza-floddalen er flere hundrede km2 stor og består af bl.a. kæmpe græssede enge med et fugleliv man må forestille sig i Danmark i guldalderen. Storke (hvid og sort), rovfugle (lille skrigeørn), vadefugle og diverse småfugle findes her i mængder vi absolut ikke er vant til herhjemme.

Foredraget: I aftenens foredrag fortæller Jørn Madsen og Peter Gravlund om disse to fantastiske områders historie, dyreog planteliv og dyreliv og lægger op til DNFs tur til området i maj 2011, som vil blive ledet af de samme to personer.

Turen: Faunaen og floraen i denne del af Polen er meget artsrig og vi vil kigge nærmere på alt der kravler og gror. Ud over selve skoven er fuglene nok de dyr vi kommer til at se mest til og derfor vil turen, selvom det ikke er en ornitologisk ekskursion, også være ekstra spændende for folk der nyder at se smukke og interessant fugle gennem en kikkert. Pattedyr er der også mange af, men de er noget sværere at få at se, men der er gode chancer for at se bl.a. vildsvin og bison. Det skal understreges at turen ikke vil byde på luksushoteller og gastronomiske højdespringere, ligesom man skal være indstillet på (og kunne klare) længere gåture på op til 10 km om dagen. Til gengæld kan man forvente en naturoplevelse ud over det sædvanlige!

Turen vil vare ca. 8 dage og turlederne vil være to at Zoologisk Museums formidlere Jørn Madsen og Peter Gravlund, der begge har et bredt kendskab til zoologi og et lidt mindre bredt kendskab til botanik. Turen vil max have 20 deltagere er inklusiv de to turledere.

Kontakt: Jørn Madsen - Peter Gravlund