Spredningspotentiale hos Lys skivevandkalv (Graphoderus bilineatus)

PhD Lars Lønsmann Iversen (Biologisk Institut,KU)                                              Modtager af Schibbyeske præmie 2014

Hvad muliggør etableringen af et stort udbredelses område hos arter med en begrænset spredningsevne? Over de seneste par år har jeg forsøgt at besvare dette spørgsmål ved hjælp af vandkalven Lys Skivevandkalv Graphoderus bilineatus Galewski, 1976.

Via feltstudier og baljeeksperimenter har det været muligt at dokumentere at Lys Skivevandkalv vitterligt har et meget begrænset spredningspotentiale og artens lokale udbredelse er stærkt knyttet til landskabets struktur.

Resultaterne viser at kombinationen af at være generalist når det kommer til habitatvalg, samt et sammenhængende landskab syntes at bestemme artens udbredelse.

Arbejdet med Lys skivevandkalv viser at en bred habitatniche kan have stor indflydelse på lavmobile arters evne til at etablere store udbredelsesområder.Ligeledes syntes spredningspotentiale og spredningsstrategi at have indflydelse på den lokale udbredelse inden for gruppen af større vandkalve, herunder Lys skivevandkalv.

Kontakt: Lars Lønsmann Iversen - lliversen@bio.ku.dk