Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) hos hund – en parasit hos hund med ”license to kill”

Lektor Jakob Willesen (Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU)

Angiostrongylus vasorum (Fransk hjerteorm) er navnet på en parasit der, siden den blev introduceret i Danmark i begyndelsen af 1980’erne, er ekspanderet kraftigt i udbredelse og hyppighed i Danmark. Hunde og beslægtede arter kan alle smittes, med ræven som den vigtigste reservoirvært og en medvirkende årsag til at bibeholde og sprede smitten. A. vasorum har snegle som obligatorisk mellemvært i dens livscyklus og alle danske snegle kan i praksis fungere som mellemværter. Når hunde er smittet kan de udvise en lang række forskellige kliniske symptomer. Hyppigst er dog hoste og andre symptomer der kan relateres til luftvejene, hvor den voksne parasit lever og hvor dens æg og larver (første larvestadie) vandrer gennem lungevævet og forårsager stor skade. De kliniske symptomer er først og fremmest i relation til luftvejene og 70 % af alle hunde hoster når de er smittet. Afhængig af hvor alvorligt smittet hunden er og hvor omfattende skaderne på lungerne er, kan dette i sig selv være livstruende. Det de fleste hunde dør af er dog blødningsforstyrrelser forårsaget af parasitten samt i nogle tilfælde hjertesvigt.

Heldigvis kan man i dag behandle denne parasit og hvis infektionen opdages i tide er prognosen god for hundens overlevelse samt fremtidige livskvalitet. Diagnosen kan i dag stilles ved hjælp af blodprøver eller ved at påvise larver fra parasitten i hundens afføring. I milde tilfælde kan hundene behandles hjemme mens de alvorlige tilfælde kræver indlæggelse til intensiv behandling og overvågning. Blod- og plasmatransfusioner er ofte nødvendige for at behandle disse særligt syge dyr.

Er du hundeejer?, fascineret af parasitter og deres betydning for vores kældedyr? Nysgerrig efter at høre og se hvordan en potentielt livstruende sygdom håndteres hos dyrlægen? – eller bare interesseret i at høre hvordan denne historie ender - Så er dette foredrag måske noget for dig.

For yderligere information: https://dyrehospitalet.ku.dk/              https://www.kardiologi.ku.dk/dyreejere/fransk_hjerteorm/

Kontakt: Jakob Willesen - jw@sund.ku.dk