Individuelle DNA molekyler under indflydelse af stærke kræfter

Lektor Lene Oddershede Niels Bohr Instituttet, KU

DNA er det vigtigste molekyle i en levende organisme. Det indeholder al information om individet og korrekt aflæsning af koderne i DNA er en nødvendig betingelse for, at organismen holder sig i live og forbliver rask. Når DNA afkodes og vedligeholdes af cellens molekylære maskiner, udsættes DNA konstant for kræfter, som hiver, strækker, presser og bøjer DNA, og dermed bliver de fysiske egenskaber af DNA afgørende for korrekt aflæsning og vedligehold.

Ny nanoteknologi som f.eks. optiske og magnetiske nano-pincetter gør det muligt at manipulere et enkelt molekyle og samtidig måle ekstremt præcist på netop dette molekyles fysiske egenskaber. Denne tilgang er fundamentalt forskellig fra den klassiske molekylær biologi og fra klassisk termodynamik, hvor man foretager ensemble studier, altså studerer en enorm mængde af molekyler samtidig. I foredraget vil jeg gennemgå hvordan den nyeste nanoteknologi anvendes til at undersøge individuelle DNA molekyler og deres associerede motorer på enkelt molekyle niveau. Specielt vil der være fokus på DNAs fysiske egenskaber under påvirkning af kræfter og på sammenspillet mellem DNA og de associerede molekylærer motorer.

Dette spændende grænseområde mellem fysik, nanoteknokogi og molekylær biologi er et ganske nyt forskningsfelt i rivende udvikling og med resultater, som rykker ikke blot ved vores fundamentale forståelse af livets skabelse og vedligehold, men som også har potentiale til at skræddersy medicin på genetisk niveau.

Kontakt: Lene Oddershede