Hvalers fødesøgning i det fri

Lektor Peter T. Madsen, Biologisk Institut, Århus Universitet

Der findes mere end 80 nulevende arter af hvaler, men vores viden om disse dyrs levevis og adfærd i det fri er forsvindende lille. Denne datamangel er et problem i forhold til at forstå, hvorfor hvaler ser ud og lever som de gør i forskellige nicher, men også i relation til at kunne levere meningsfuld rådgivning omkring hvalers naturbeskyttelse.

I de sidste 10 år har udviklingen af små målepakker, der kan påsættes dyrene med sugekopper, revolutioneret vores indsigt i fritlevende hvalers adfærd og fødesøgning. Med udgangspunkt i data fra disse målepakker vil dette foredrag omhandle, hvordan forskellige barde- og tandhvaler finder og fanger deres byttedyr i vidt forskellige marine nicher.


Foto: Frants Jensen

Vi skal med sprintende grindehvaler ned i dybet efter kæmpeblæksprutter; forstå hvordan grønlandshvalen kan filtrere 5000 tons vand i timen; kaste lys over, hvordan pukkelhvaler indtager en hel lodde stime i en mundfuld; aflure de gådefulde næbhvaler, hvordan de kan finde mad med ekkolod på 1500 meters dybde, og endeligt afgøre om kaskelotten, der har verdens største næse, kan lamme dens bytte med lyd.

Kontakt: Peter T. Madsen